Een nieuwe installatie kiezen

Centrale verwarmingssystemen en waterverwarmingstoestellen zouden makkelijk moeten te installeren en te bedienen moeten zijn. Gewoonlijk omvatten ze een ketel met of zonder geïntegreerde warmwaterproductie, nl. een waterverwarmer die ofwel onafhankelijk werkt of geïntegreerd is in de ketel, en een besturingssysteem.

De volgende informatie zou u moeten helpen om zo goed mogelijk een systeem te kiezen, maar wij raden u aan om contact op te nemen met uw installateur, zodat u met hem de meer specifieke elementen kan bespreken over het systeem dat geschikt is voor uw behoeften. Indien u graag zou hebben dat we een aantal installateurs aanbevelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Type toepassing

De vereiste output voor een verwarmingssysteem is afhankelijk van:

  • de lokale seizoensgebonden veranderingen op het vlak van temperatuur en het ontwerp van de woning;
  • de te verwarmen ruimte en de isolatiegraad van de woning;

Ook al blijft de ketel de kern van de installatie waarin de warmte wordt gegenereerd door een brander op gas, stookolie of elektrische verwarmingselementen, toch speelt het besturingssysteem een steeds belangrijkere rol: in moderne installaties varieert de temperatuur van het verwarmingscircuit afhankelijk van de buitentemperatuur en levert het besturingssysteem niet alleen een bijdrage tot een hoger comfortniveau voor de gebruiker, maar ook tot een grotere brandstofbesparing en een milieuvriendelijkere werking.

Steeds vaker kopen klanten één systeem voor de verwarming en de productie van sanitair warm water, in plaats van hiervoor twee afzonderlijke producten aan te schaffen. De recente trends om systemen op hernieuwbare energie in te installeren, neigen naar een investering in een flexibel toestel om warm water op te slaan in het centrum van uw systeem, zoals de ACV SLME-boiler: door zowel een ketel als een afzonderlijke SLME-boiler te plaatsen, krijgt uw systeem de vereiste flexibiliteit om in andere energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, te investeren zodra u daar klaar voor bent.

Soort energie

Aardgas

Aardgas biedt een zeer concurrentiële werkingskost en hoeft niet te worden opgeslagen.

Stookolie

In vele landen was stookolie een van de goedkoopste energieën om zich te verwarmen, maar deze situatie verandert snel nu de stookolieprijzen stijgen. Het kan zijn dat men voor gebouwen die niet aangesloten zijn op het aardgasnet werk geen andere keuze heeft dan een verwarmingssysteem te plaatsen op stookolie. Dankzij de moderne branders van het type " transparante vlam" kan stookolie relatief schoon zijn (lage NOx) en u kan nog steeds energiebesparingen verwezenlijken door te opteren voor een performante ketel.

Elektriciteit

Elektriciteit heeft vele voordelen: lage startinvestering, makkelijke installatie en onderhoud. De kostprijs per kWh ligt over het algemeen hoger dan deze van stookolie of aardgas, behalve in bepaalde landen waar het gebruik van elektriciteit gepromoot wordt. Het is een aantrekkelijke optie voor toepassingen waarbij rekening moet worden gehouden met de renovatie van historische gebouwen (die geen schoorsteen hebben), voor geïsoleerde woningen (die niet aangesloten zijn op het aardgas- of stookolienetwerk) of voor tijdelijk gebruik (vakantiewoningen) en ook voor kantoorgebouwen (eenvoudige installatie en meteropname).

De zon, schoon en gratis

De zon biedt een energie met een extreem laag kostenplaatje en wanneer u deze energie gebruikt om uw woning te verwarmen, dan is dat een zeer milieuvriendelijke oplossing. De startinvestering kan echter vrij hoog liggen en er is steeds een "traditionele" verwarmingsbron, zoals een gasboiler of een warmtepomp vereist om in de bevoorrading te voorzien tijdens koude periodes of periodes met weinig zon.

Wordt mijn installatie beïnvloed door de verandering van het type aardgas?

De helft van de Belgische "arm" aardgasgebruikers schakelt over op "rijk" aardgas tussen 2018 en 2029.

Ben ik betrokken en wat betekent dit voor mij? 

Alle antwoorden op uw vragen vindt u op https://www.gasverandert.be/nl